DentHouse | İmplant,ortodonti,endodonti,pedodonti,periodontoloji,estetik diş hekimliği,protezler,saglık turizmi | Endodonti
Endodonti

Kanal tedavisi (Endodonti) nedir?

Dişlerin içinde, kılcal kan damarları ve sinirlerin  bulunduğu, dişe hayat veren küçük bir odacık      ( pulpa ) vardır. Dişlerin büyümesini ve sürmesini sağlayan bu yapı aynı zamanda çürüme meydana geldiğinde bir uyarı, alarm görevi görmektedir. 

Diş çürüğü dişin sert dokularını parçalayarak pulpa odasına kadar ilerlediğinde,  diş ağrısı kendini gösterir ve bakterilerin salgıladığı asitler ( tedavi edilmez ise ) pulpayı öldürür. 
Böylelikle ortaya çıkan toksinler ( zehirler ) kök ucundaki dar delikten dışarı sızarak çene kemiğine yayılır. Çene kemiğinde oluşan iltihap dişin kaybına, çevre dokularının da harabiyetine neden olur. Bu safhaya gelmeden önce dişi ve çevre dokular korumak için hastalıklı pulpa dokusunun alınması en doğru çözümdür. 

Pulpa dokusu temizlendikten sonra, bu odacığın bakterilerden arınması için çeşitli işlemler uygulanır ve dezenfekte edilir. Sonuçta bu boşluk özel maddeler ile kök ucuna kadar doldurulur. 


Dolgu nedir?

Dolgu, çürüyen dişlerin tüm çürük ve artıklar temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğun o dişin normal formuna uygun olarak ve ağızda uzun süre problem yaratmadan durabileceği ispatlanmış bir madde ile restorasyonudur.


Günümüzde en sık ve en başarıyla uygulanan dolgular:

Amalgam dolgular ve ışınlı dolgulardır. 

Amalgam dolgular 90 yılı aşkın bir süredir içeriği geliştirilerek kullanıla gri renkli dolgulardır. Renginden ve içeriğinde civa bulunduğundan pek sıcak bakılmazlar. Ancak aynı zamanda en çok kullanılan dolgu materyalleridir. Bunun nedeni sağlamlığı, ekonomikliği ve bunca yıldır dolgudan ötürü civa zehirlenmesi olayının bilimsel olarak kanıtlanamamış olmasındandır.

Diğer dık kullanılan dolgu materyali olan ışınlı dolgu da ise, diş rengine uygun olarak seçilen ve özel bir ışığa duyarlı olan materyal boşluğa doldurulup ışık tutularak sertleştirilmektedir. Amalgam dolguya olan üstünlüğü ilk bakışta kabul edilmekle birlikte uygulanacak olan dişin konumu ve durumuna göre doğru uygulandığında başarılı sonuçlar alınmaktadır. 


Diş çürüğü nedir?

Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılanmaktadır. Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır.

Dişler neden çürür?

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadır. 

Kimlerde daha çok çürük olur?

Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna göre herkes için bir tehlike vardır. Ancak beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin oranı çok yüksek olanlar birde suların florür oranı çok düşükse çok daha fazla çürük tehlikesi altındadır. Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez. Tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırmaktadır.  

Diş çürüğü önlenebilir mi?

Evet: 

  1. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipinin kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için diş fırçaları küçükbaşlı seçilmelidir.  Dişlerin iç yüzeyleri dış yüzeyleri çiğneyici yüzleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar orta derecede sert ya da yumuşak kıllı olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmelidir. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Asla başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün  diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak aynı zamanda ağız kokusunu gidererek ferahlık ve temizlik hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.
  2. Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye gayret etmek de önemlidir.
  3. Diş hekimine muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en iyi yoldur. Ayrıca soğuk ve sıcağa duyarlı dişler ya da ağrılı dişlerde veya tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri kahverengi renklenmeler ve oyuklar gibi durumlarda vakit geçirilmeden hekime başvurulması tedavinin şeklini değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.

Diş çürüğü eskiye oranla daha fazla mı görülüyor?

Evet ve maalesef. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde diş çürüğüne eskiye oranla daha sık rastlanmaktadır. Bunun nedeni beslenme alışkanlığının değişmesidir. Eski insanlar sert gıdalara beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir temizlik sağlanırdı. Günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle birlikte bu tür gıdaların tüketimi de arttı. Bisküvi şeker , çikolata,kola gibi her an elimizin altında olan gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak kabul ediliyor.

Çürük oluşumunu nasıl önleyebilirim?